Hoppa till huvudinnehåll

BBQ och dess historia

BBQ, eller grillning, är en matlagningsmetod som har en lång och rik historia. BBQ är en förkortning av "barbecue", vilket är ett engelskt ord som härstammar från det spanska ordet "barbacoa". Ursprungligen syftade ordet "barbacoa" på en speciell metod för att laga mat som användes av ursprungsbefolkningen i Karibien och Centralamerika, där man grävde ner maten i en grop och täckte över den med löv eller bark. Denna metod spred sig sedan till Nordamerika där den utvecklades och anpassades till olika lokala traditioner.


I USA är BBQ en viktig del av matkulturen och det finns många olika regionala varianter. BBQ kan vara allt från grillade hamburgare och korvar till långsamt rökta köttstycken som tillagas i flera timmar. Därmed är BBQ mer än bara en matlagningsmetod, det är också en social aktivitet och en tradition som för många amerikaner är lika viktig som Thanksgiving eller julen.


BBQ:s historia i USA kan spåras tillbaka till kolonialtiden då de första europeiska bosättarna lärde sig av de ursprungliga invånarna om den karibiska "barbacoa"-metoden. De införlivade sedan BBQ i sin egen matlagning, men det var inte förrän under 1800-talet som BBQ blev en populär matlagningsmetod i USA. Vid den tiden utvecklades också de första BBQ-restaurangerna.


I södra USA, särskilt i stater som Texas, Missouri, Tennessee och North Carolina, utvecklades BBQ till en viktig del av matkulturen. Varje region hade sin egen unika stil av BBQ, beroende på vad som var tillgängligt i området och de lokala traditionerna. De fyra huvudtyperna av BBQ i USA är Memphis stil, Carolina stil, Kansas City stil och Texas stil.


Memphis stil BBQ är känd för sin torra rubbning av kryddor som gnuggas in i köttet innan det tillagas. Köttet är långsamt rökt över träkol och serveras sedan med en kryddig sås på sidan. Carolina stil BBQ är uppdelad i två varianter: östlig och västlig. Östlig Carolina stil BBQ använder en syrlig vinägersås medan västlig Carolina stil BBQ använder en mer söt och kryddig tomatsås. Båda varianterna av Carolina stil BBQ använder sig av fläskkött, som röks långsamt över träkol.


Kansas City stil BBQ är känd för sin söta tomatsås som används för att glasera köttet. Köttet i Kansas City stil BBQ är också ofta marinerat i en kryddig rubbning innan det röks. Texas stil BBQ är känd för sitt nötkött, som vanligtvis röks över ek- eller mesquiteved. Köttet serveras ofta med en enkel kryddig rubbning och utan sås.


Under 1900-talet blev BBQ allt mer populärt i USA och BBQ-restauranger öppnades i hela landet. BBQ-tävlingar och festivaler började också att hållas runt om i landet, och det blev en viktig del av amerikansk kultur och tradition.


BBQ har också en viktig roll i afroamerikansk matlagning och kultur. Under slaveriet i USA var BBQ en viktig del av matkulturen för slavarna, eftersom de ofta fick lägre kvalitetskött som inte var så önskvärt att tillaga på andra sätt. Slavarna utvecklade då metoden att långsamt röka och tillaga köttet på ett sätt som gjorde det mört och smakrikt. Denna teknik utvecklades sedan vidare och blev en viktig del av afroamerikansk matlagning.


Under 1900-talet blev BBQ också en viktig del av medborgarrättsrörelsen. BBQ-restauranger var ofta de enda platser där svarta och vita kunder kunde sitta tillsammans och äta under segregationstiden. BBQ-tävlingar och festivaler blev också viktiga platser för att främja samhörighet och integration.


Utöver USA har BBQ också en viktig roll i matkulturen i länder som Australien, Nya Zeeland, Sydafrika och Brasilien. I Australien och Nya Zeeland är BBQ, eller "barbie" som det kallas där, en viktig del av sommarkulturen och det är vanligt att man grillar utomhus vid stranden eller i parken. I Sydafrika kallas BBQ för "braai" och det är en viktig del av kulturen för både vita och svarta sydafrikaner. I Brasilien är BBQ, eller "churrasco" som det kallas där, en viktig del av matkulturen och det är vanligt att man grillar stora bitar av kött över öppen eld.


BBQ har också fått en ökad popularitet i Europa under de senaste åren. Det är vanligt att man grillar utomhus på sommaren och BBQ-restauranger har öppnat i många städer runt om i Europa. BBQ har också blivit en viktig del av matkulturen för många invandrargrupper i Europa, särskilt för de som kommer från länder där BBQ är en viktig del av matkulturen.BBQ är en matlagningsmetod som har utvecklats och anpassats till olika lokala traditioner runt om i världen. Oavsett var man befinner sig i världen så är BBQ en viktig del av matkulturen och en tradition som för många är lika viktig som andra högtider.


Svensk BBQ


Rökning av kött har en lång historia i Sverige, och tekniken har utvecklats och förfinats över tid.


Redan under vikingatiden anses det ha funnits en form av rökt mat i Sverige. Fisk och kött röktes för att förlänga hållbarheten och göra maten mer lättillgänglig under de långa vintermånaderna. Rökningen skedde över öppen eld och gav maten en karakteristisk smak.


Under medeltiden blev rökt mat allt vanligare i Sverige, och tekniken förfinades. Rökugnar utvecklades och gjorde det möjligt att röka stora mängder kött på en gång. Rökt kött blev en viktig del av den svenska kosthållningen och användes bland annat som proviant på långa sjöresor.


Under 1800-talet blev rökning av kött alltmer industrialiserad i Sverige. Fabriker började producera stora mängder rökt kött och så småningom utvecklades också nya tekniker, som till exempel kallrökning och varmrökning. Kallrökning är en metod där röken leds in i en separat kammare där temperaturen inte är högre än 30 grader Celsius, medan varmrökning sker vid högre temperaturer och tar kortare tid.


Idag är rökning av kött fortfarande populärt i Sverige, både för industriell produktion och för hobbyslaktare och matentusiaster. Rökt lax och rökt korv är två vanliga exempel på rökt mat som äts i Sverige idag. Rökning av kött har också blivit en del av den svenska matkulturen och en viktig del av svensk husmanskost.

Svensk BBQ har en kortare historia än BBQ i USA men har ändå utvecklats och anpassats till svenska traditioner och smaker. BBQ i Sverige är vanligtvis mer fokuserat på grillning av kött och grönsaker på en öppen eld och mindre på långsam rökning av kött som är vanligt i USA.


Grillning har varit en populär sommaraktivitet i Sverige sedan början av 1900-talet då koloniträdgårdsföreningar började utvecklas. Grillning var en populär aktivitet bland koloniträdgårdsodlarna och snart spred sig denna tradition till resten av Sverige. Under 1950- och 1960-talet blev grillning alltmer populärt i Sverige och det blev vanligt att man grillade på sommarfester och picknickar.


Under 1980-talet började BBQ i USA att få en ökad popularitet i Sverige. BBQ-restauranger öppnade i Stockholm och andra större städer och BBQ-tävlingar började att hållas runt om i landet. BBQ-tävlingar blev en viktig del av BBQ-kulturen i Sverige och det blev vanligt att man tävlade i olika kategorier såsom kött, fisk och grönsaker.


Under 2000-talet har BBQ fått en ökad popularitet i Sverige och det har öppnat fler BBQ-restauranger runt om i landet. Svenska BBQ-kockar har också börjat att utveckla egna unika stilar av BBQ som är anpassade till svenska smaker och traditioner.


Svensk BBQ är vanligtvis mer fokuserat på grillning av kött och grönsaker på en öppen eld än på långsam rökning av kött som är vanligt i USA. En vanlig metod för att tillaga kött på grillen är att marinera det i en kryddig rubbning och sedan grilla det över en öppen eld. Det är vanligt att man använder sig av olika typer av ved för att ge köttet en unik smak. Det är också vanligt att man serverar BBQ-kött med olika typer av såser som är anpassade till svenska smaker.


Idag finns det grillentusiaster som grillar året om, oavsett väder och rusk som drivs av en brinnande passion för grillningen, gemenskapen och nyfikenheten, vi på Northern smokehouse BBQ är en av dem.

Fortsätt läs

Rökt smör

Hitta bland chunksen

Ditt Kort

I18n Error: Missing interpolation value "Collections_url" for " Din kundvagn är tom.
Klicka här för att fortsätta handla .
"